Vanaf 4 december bouwt het Agentschap Wegen en Verkeer de pylonen van de nieuwe brug over het Albertkanaal in Geel.

Die rust voorlopig nog op 4 tijdelijke steunpunten, maar zal op termijn met stalen kabels opgehangen worden aan 2 pylonen die hoog boven de brug uitstijgen. De tuibrug is een schakel in het project Noord-Zuid Kempen voor een vlottere verkeersdoorstroming bij het op- en afrittencomplex Geel-West (E313).
 
De bouw van de brugpylonen gebeurt in 3 fasen. Op dinsdag 4 en woensdag 5 december 2012 plaatst het Agentschap Wegen en Verkeer het onderste deel van elk van de 2 pylonen. Het gaat om 2 stukken staal van 17 meter hoog.

Aan de basis meten ze 4 meter op 2 meter, bovenaan 2.82 meter op 2 meter. Kranen zullen ze optillen van een oplegger en ze op de funderingsbalk op het landhoofd van de nieuwe brug plaatsen.
 
Om te vermijden dat de stalen pylonen zouden doorbuigen onder hun eigen gewicht (elk ongeveer 120 ton) worden de zijkanten met beton gevuld. De pylonen zullen ook lichtjes (7 graden) naar achter hellen.
 
In het voorjaar van 2013 worden de pylonen afgewerkt tot op een hoogte van 55 meter. Tegelijkertijd zullen dan ook de stalen kabels bevestigd worden tussen het brugdek en de pylonen. Het is de bedoeling om de tuibrug in het najaar van 2013 open te stellen voor het verkeer.
 
Het brugdek werd vorig weekend ingevaren. Op de website van het project Noord-Zuid Kempen kan u een beknopt videoverslag bekijken van het transport en de montage: http://www.noordzuidkempen.be/videos.